ПРОСУВАННЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ ЗАКАРПАТТЯ ЯК АКТИВАТОР РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Лохман Н. В.; Берідзе Т. М.; Баранник З. П.; Барабанова В. В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2024)
Мета. Визначити значення, напрямки та наслідки просування туристичних послуг Закарпаття як активатора розвитку регіону. Методи. У процесі дослідження використано такі методи та прийоми пізнання: те-оретичне узагальнення і порівняння, аналіз і синтез, індукція та дедукція, узагальнення та систематизація. Результати. У статті представлено значення просування туристичних послуг Закарпаття як активатора розвитку регіону, яке полягає в тому, що без нього, туристичні послуги регіону не зможуть вийти на належний рівень розвитку і отримати конкурентоспроможню позицю, що для зазначеного регіону передбачає втрату економічних та соціальних можливостей використання природно-рекреаційних можливостей та ресурсного потенціалу (для Закарпатської області туризм є галуззю стратегічного значення, про що свідчить реалізація стратегічних цілей, передбачених відповідною стратегією соціально-економічного розвитку області); охарактеризовані конкретні напрямки активізації просування туристичних послуг Закарпаття, які представлені як реалізація завдань (просвітницька діяльність та науково-освітнє забезпечення розвитку туризму та діяльності курортів, популяризація туристичного потенціалу Закарпаття) «Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2021 – 2023 роки»; визначені наслідки реалізації зазначених заходів щодо просування туристичних послуг Закарпаття як ті, що сприяють розвитку туристичної галузі, та її інфраструктури, яка охоплює готельно-ресторанну, транспортну, торговельну, розважальну і інші сфери господарської діяльності регіону.