ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ТЕНДЕНЦІЙ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК - Федотова Т. А.; Куденцова М. В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Визначення тенденцій та прогнозування впливу глобалізаційних тенденцій на інноваційний розвиток національних економік. Методи.Використано загальнонаукові методи - порівняння, узагальнення, аналіз і синтез, індукція і дедукція, конкретизація, систематизація. Результати. Визначено, що інновації та креативність стають основними факторами успіху національних економічних систем. А стратегічне управління інноваціями є найважливішим завданням антикризової політики компанії. Причинами низького рівня інноваційної активності є недоліки нормативно-правової бази, висока вартість залучення кредитних коштів, відсутність у керівників підприємств стратегічного бачення майбутнього розвитку діяльності підприємства. Проблемою є також низький рівень бюджетного фінансування інноваційних розробок, відсутність стимулів з боку держави для підприємств. Інвестиції в нові технології забезпечують вищу від середньої по галузі віддачу, структура економіки також змінюється. Правові, етичні, естетичні та моральні норми динамічно змінюються. Підвищується рівень освіти та охорони здоров’я. Також поширення інновацій пов’язує різні соціально-економічні суб’єкти в єдине ціле. Одним із факторів підвищення конкурентоспроможності та ефективності економіки на всіх її рівнях є впровадження інновацій. Інноваційна політика держави, яка має передбачати стимулювання інновацій на державному та регіональному рівнях, залучення до глобальних інноваційних мереж, залучення інвестицій у науково-дослідні розробки, удосконалення нормативно-правового середовища, визначення пріоритетів інноваційного розвитку на державному та регіональному рівні. рівні тощо. Глобалізація відкриває можливості для подолання технологічного розриву та запровадження інновацій для підвищення конкурентоспроможності національної економіки Визначено основні тенденції впливу глобалізаційних аспектів розвитку на інноваційний розвиток національних економік. Досліджено асиметричність інноваційного розвитку національних економік в умовах глобалізації. Встановлено причини низького рівня інноваційної активності національних економік.Визначено важливі завдання державної інноваційної політикита ефективні механізми і перспективні тенденції розвитку інноваційних економік світу. визначено наступні дієві механізми та перспективні тенденції розвитку інноваційних економік світу: визначено: діджиталізація та цифровізація, використання цифрових технологій для оптимізації бізнес-процесів; робототехніка як відповідь на глобальні демографічні зміни, що полягають у старінні населення та збільшенні навантаження на зайняту частину людства; відновлювальна енергія; конвергенція технологій і знань; віртуалізація світу та штучний інтелект.