ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ ТА РОЗВИТОК ФІНТЕХ РИНКУ В УКРАЇНІ - Єлісєєва О. К.; Перетятько А. І. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Метою дослідження є аналіз стану FinTech-індустрії а також тенденції до появи необанків та діджиталізації класичних банків в українському банківському секторі. Визначення впливу FinTech-компаній на інституційну трансформацію фінансових ринків, особливо в частині їх взаємодії з існуючими фінансовими установами а також огляд дій НБУ як регулятора ринку. Методи. Для досягнення визначеної мети та вирішення поставлених завдань буде використано систему загальнонаукових методів дослідження, а саме: методи теоретичного узагальнення індукції, порівняння, графічний і табличний - для з’ясування проблемних аспектів розвитку фінтеху в Україні та ілюстрації аналізу процесів діджиталізації вітчизняного банківського сектору, абстрактно-логічний метод для узагальнення результатів дослідження та визначення пріоритетних напрямів та інструментів подальшого розвитку фінтеху та необанків в Україні. Результати. Встановлено, що фінтех-бізнес і діджиталізація банківського сектору перебуває на етапі активного розвитку, що проявляється у збільшенні кількості фінтех-компаній та розширенні сфер їх діяльності а також переході банків на онлайн обслуговування та появі необанків. Формуванню фінтех компаній та необанків в Україні сприяли певні передумови: створення належної інфраструктури; формування сприятливого законодавчого та регуляторного середовища; забезпечення доступу до капіталу та інвестицій; наявність достатнього рівня кваліфікації та інноваційного потенціалу працівників.