СУЧАСНІ ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - Ніколайчук О.А.; Костакова Л.Д. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Метою дослідження є аналіз основних тенденцій розвитку вітчизняної роздрібної торгівлі та виявлення перспектив подальшого розвитку. Методи. Методами дослідження є діалектичний метод наукового пізнання, загальнонаукові методи: аналіз, синтез, систематизація, порівняння, групування, метод відносних величин, абстрактно-логічний метод (для формулювання висновків). Результати. Проаналізовано показники роздрібної торгівлі України протягом 2017–2020 рр. Встановлено зростання фізичного обсягу роздрібного товарообороту та переважання у його структурі торгівлі непродовольчими товарами. Виявлено значну диференціацію регіонального розвитку за роздрібним товарооборотом. Більш високі позиції у регіональній структурі традиційно займають регіони з більш високими показниками соціально-економічного розвитку та регіони з туристичною орієнтацією. Аналіз динаміки розвитку вітчизняних магазинів роздрібної торгівлі свідчить про трансформаційні процеси у мережі магазинів у 2018-2019 рр., що проявляються у скороченні кількості та площ гіпермаркетів, збільшенні ролі магазинів формату «біля будинку». Оцінка фінансових результатів діяльності підприємств роздрібної торгівлі у 2017-2020 рр. свідчить про їх нестійкість. Внаслідок пандемії COVID посилилися тенденції цифровізації роздрібної торгівлі, змінилася споживацька поведінка, що призвело до вибору магазинів біля дому, збільшенні онлайн покупок, купівлі за допомогою мобільних пристроїв, розвитку послуг доставки та пунктів самовивезення, швидкому розвитку маркетплейсів, активному використанні IT-рішень, підвищення ролі рівня та якості торговельного обслуговування, екологізації, підвищеної увага до здоров’я й добробуту. Для ефективного функціонування вітчизняної роздрібної торгівлі необхідним є впровадження інновацій, застосування оновлених інструментів взаємодії зі споживачем, інтеграції та автоматизації.