СТРАТЕГІЯ ІНТЕГРАЦІЇ ОФЛАЙН І ОНЛАЙН ТОРГІВЛІ - Холод С.Б.; Павлова В.А.; Гришина Г.В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Обгрунтування конструкту функціональної стратегії торговельного підприємства – стратегії інтеграції офлайн і онлайн торгівлі та контенту її окремих елементів, змістове наповнення яких спрямовано на забезпечення керованості стратегічними змінами в діяльності суб’єкта господарювання під впливом ринкових ситуаційних пертурбацій. Методи. Використано загально-наукові методи та спеціальні прийоми: статистичний та порівняльний методи – для дослідження динаміки показників діяльності торгівлі; метод абстрактно-логічного аналізу – для побудови конструкту стратегії інтеграції офлайн і онлайн торгівлі; графічні і табличні методи – для наочного відображення статистичного матеріалу та візуалізації результатів дослідження. Результати. За результатами дослідження доведено необхідність введення до переліку функціональних стратегій мережевих підприємств стратегію інтеграції офлайн та онлайн торгівлі, що пов’язано з несподіваними змінами ринкової ситуації, які відбуваються у зв’язку з порушення звичного перебігу розвитку, зокрема, подій 2020-2021 рр. Представлено орієнтовну структуру стратегії інтеграції офлайн та онлайн торгівлі з виділенням елементів забезпечення рівноправності каналів та оптимізації їх співвідношення. Наведено роздуми щодо введення показників e-commerce в офіційну статистичну інформацію для визначення ієрархії каналів ритейлу та визнання їх рівноправності. Проаналізовано динаміку показників діяльності торгівлі у 2016-2020 рр. з виділенням тенденцій функціонування в умовах пертурбації економічних ситуацій. Проведено огляд підходів до оцінювання результатів e-commerce та сучасних трендів її розвитку. Окреслено підходи до визначення сукупності показників, що характеризують онлайн торгівлю, виділено гіпотезу щодо рівноправності каналів в ритейлі та сенсу пошуку оптимального співвідношення між ними.