ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ТА МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ СВІТОВОГО РИНКУ ПОСЛУГ ПРОМИСЛОВОГО ТУРИЗМУ - Кошель В.О. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета - формування структури та механізму функціонування світового ринку послуг промислового туризму. Методи. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів аналізу, а саме: теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу (для дослідження сутності ринку послуг промислового туризму промислового туризму та його складових); абстрактно-логічного (для визначення підходів щодо формування структури ринку послуг промислового туризму), системно-структурного та групування, моделювання (для складання структури та механізму функціонування світового ринку послуг промислового туризму). Результати. Досліджено теоретичні підходи щодо формування структури та механізму функціонування світового ринку послуг промислового туризму, а саме географічний, системний, процесний підходи. Окреслено переваги та недоліки зазначених підходів, що дозволило більш ґрунтовно дослідити сутність та виявити найбільш змістовний підхід до організації структури світового ринку послуг та механізму його функціонування. Обґрунтовано організаційну структуру світового ринку послуг промислового туризму, в основі якої запропоновано використовувати географічно-логістичний підхід, що передбачає інтеграцію окремо функціонуючих підсистем ринку, із урахуванням їх геопросторової організації, у єдину логістичну інформаційну систему з наявністю прямих і зворотних зв’язків, які відображають відносини між усіма підсистемами для її успішного функціонування, та інституційний підхід, в рамках якого встановлюється контроль національними структурами над логістичним колом в межах певної туристичної території, що дозволяє визначити світовий ринок послуг промислового туризму як цілісну систему та підвищити ефективність його функціонування.