АНАЛІЗ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ ПОСЛУГАМИ, ПОВ’ЯЗАНИМИ З ТУРИЗМОМ ТА ПОДОРОЖАМИ В КРАЇНАХ ЄС - Горіна Г.О.; Бочарова Ю.Г.; Крижимінська Є.Г. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Метою статті є виокремлення ключових трендів розвитку зовнішньої торгівлі послугами, пов’язаними з туризмом та подорожами в країнах ЄС. Методи. З метою досягнення поставлених завдань та мети у роботі використовува- лися такі методи дослідження: системний і комплексний аналіз, розрахунково-аналітичні (для визначення ключових тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі послугами, пов’язаними з туризмом та подорожами в країнах ЄС), графічні й табличні методи (для наочного зо- браження статистичного матеріалу). Результати. Висвітлено основні засади політики ЄС у сфері туризму, що спрямована на збереження позиції Європи в якості провідного туристичного напряму з максимальним збільшенням внеску галузі в зростання і зайнятість, а також просування співпраці між кра- їнами ЄС, зокрема шляхом обміну передовим досвідом. Проведений аналіз зовнішньої торгівлі послугами, пов’язаними з туризмом та подорожами у 2016–2018 рр. в країнах ЄС, за даними Конференції ООН з торгівлі та розвитку, Світової організації торгівлі, Світової туристич- ної організації, дозволив виявити ключові тренди, а саме: 1) ключовими експортерами послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, серед країн ЄС є Іспанія, Франція, Велика Британія, Італія та Німеччина; 2) найбільший приріст обсягу експорту послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, за країнами ЄС відбувся у Румунії, Португалії, Фінляндії, Словенії та Польщі; 3) лідерами серед країн-імпортерів послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, за країнами ЄС є Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Іспанія; 4) найбільший приріст обсягу імпорту послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, за країнами ЄС відбувся у Румунії, Хорватії, Болгарії, Іспанії та Кіпрі; 5) країнами ЄС, які домінують за зовнішньо- торговельним обігом послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, є Німеччина, Велика Британія, Франція, Іспанія, Італія; 6) найбільше позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, серед країн ЄС зафіксовано в Іспанії, Італії, Франції, Португалії та Австрії; 7) найбільше негативне сальдо зовнішньої торгівлі послуг, пов’язаних з туризмом та подорожами, серед країн ЄС було зафіксовано у Швеції, Нідерландах, Бельгії, Об’єднаному Королівстві та Німеччині.