ВИЗНАЧЕННЯ ПОРТРЕТУ ПОТЕНЦІЙНОГО СПОЖИВАЧА ПРИ ПЛАНУВАННІ PR-СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Кожухова Т. В.; Маловичко С. В.; Карабаза І. А.; Крижовська В. Ю. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета — визначити основні характеристики потенційного споживача при плануванні PR-стратегії підприємства. Методи. Використано методи аналізу (при вивченні поведінки споживача послуг за типами цінностей), синтезу (задля визначення типу потреби, яку задовольняють послуги автомийки, та створення власної моделі аналізу ціннісного поля споживачів при купівлі послуг), метод експертних оцінок (для визначення найважливіших цінностей споживачів послуг автомийки при плануванні PR-стратегії підприємства за умов використання власної моделі аналізу ціннісного поля споживачів). Результати. У статті встановлено ціннісні орієнтації споживачів послуг автомийки на основі застосування теорій М. Рокича, Шета-Ньюмана-Гросса. Деталізовано психогенні потреби споживачів послуг автомийки на основі теорії Г. Мюррея, визначено тип потреби, яку задовольняють послуги автомийки, — це вторинна потреба (демонструвати охайність) за фізіологічним походженням, позитивна, явна та усвідомлена. Запропоновано власну модель аналізу ціннісного поля споживачів при купівлі послуг автомийки, відповідно до якої встановлено, що найважливішими групами цінностей для споживачів послуг автомийки є функціональні та соціальні. Здійснено опис першого етапу процесу планування PR- стратегії підприємства-продавця послуг з миття машин на ринку — визначено портрет потенційного споживача послуг на ринку — це людина, для якої основними цінностями є комфортне життя, насолода, охайність, безпека сім’ї, суспільне визнання, почуття досягнення, амбіційність тощо. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості розробки пропозицій щодо подальшого планування PR-стратегії підприємства та розробки у її межах реклами підприємства, спрямованої на кінцевих споживачів. У подальших дослідженнях доцільно розробити пропозиції щодо розробки заходів маркетингових комунікацій просування послуг на ринок.