СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА ВІТЧИЗНЯНА ПРАКТИКА - Проданова Л. В.; Шерстюкова К. Ю. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета — вивчення світового досвіду соціально відповідального бізнесу та дослідження шляхів його упровадження у вітчизняну практику господарювання. Методи. У статті використано такі методи та прийоми дослідження економічних явищ і процесів: аналіз і синтез, індукція та дедукція, метод зіставлення, діалектичний та історичний підходи, абстрактно-логічний метод, системний та порівняльний аналіз. Результати. За результатами проведеного дослідження встановлено, що приєднання України до глобального процесу забезпечення сталого розвитку потребує запровадження моделі соціально відповідального бізнесу, яка посилює взаємну відповідальність організацій, підприємств за вплив рішень і дій на суспільство, навколишнє середовище шляхом прозорої та етичної поведінки. Акцентовано, що соціальна відповідальність бізнесу (СВБ) та корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) у системі суспільних відносин українського суспільства не є усвідомленою та застосованою нормою на відміну від світового досвіду розвинених країнах, у яких вона регулюється на державному рівні. Проаналізовано особливості та напрями соціально відповідальної діяльності лідерів рейтингу The Global Corporate Resporsibility RepTrak Study та найкращих програм СВБ і КСВ підприємств-лідерів відповідних галузей та сфер економіки України. Визначено основні напрями соціально відповідальної діяльності лідерів світового рейтингу, зокрема: розвиток дітей; екологічні програми і вирішення екологічних проблем; покращення умов праці; кібербезпека; підтримка локальних громад; подолання нерівності та бідності; та компаній-лідерів української економіки, зокрема: трудові відносини; відносини зі споживачами; розвиток регіонів; антикорупційні практики; екологічна відповідальність. Доведено, що українські компанії сприймають соціальну відповідальність найбільше як політику розвитку і поліпшення умов праці персоналу; інвестиції в розвиток регіону та захист і підтримку споживачів і найменше як боротьбу з корупцією та допомогу переселенцям. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання при розробці відповідних заходів політики сталого розвитку з метою створення національної моделі відповідальності.