МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ МАРЖИНАЛЬНОГО АНАЛІЗУ НА ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Костакова Л. Д. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Мета статті — адаптація методики маржинального аналізу прибутку до умов функціонування промислових підприємств з багатопередільним виробничим процесом. Методи. Результати дослідження отримані шляхом застосування загальнонауко- вих і спеціальних методів дослідження (порівняння, узагальнення, типології, абстракції, теоретико-математичного моделювання), а також системного та логічного підходів, пов’язаних з реалізацією теорії управління витратами і прибутком. Результати. Обґрунтовано методичні підходи до використання маржинального аналізу прибутку для підприємств з різними результатами діяльності та багатопередільним виробничим процесом. Досліджено вітчизняну та зарубіжні методики факторної оцінки прибутковості та проведено їх порівняння на предмет недоліків і переваг для умов діяльності промислових підприємств. На основі концепції системи «витрати-випуск-прибу- ток» адаптовано методику маржинального аналізу прибутку для потреб калькулювання собівартості продукції гірничо-збагачувальних підприємств, що відрізняє її від існуючих методик для однопродуктових та багатопродуктових виробництв. У процесі проведення відповідних математичних перетворень виведено формулу для розрахунку собівартості продукції за відповідними виробничими переділами гірничо-збагачувального підприємства та універсальну формулу для визначення ціни кінцевого продукту на базі системи управління витратами «директ-костинг». Доведено, що запропонована концептуальна модель методики маржинального аналізу прибутку надасть можливості промисловим підприємствам, у тому числі і гірничо-збагачувальним комбінатам та їхнім структурним підрозділам, підвищити ефективність управління витратами і прибутком.