ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ ТА РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА - Горіна Г. О.; Черевата А. В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2024)
Мета. Метою статті є здійснення компаративного аналізу групи економічних показників розвитку туризму в Україні та Республіці Польща. Методи. З метою досягнення поставлених завдань та мети у роботі використовувалися наступні методи дослідження: аналізу і синтезу (для визначення співставнихекономічних показників розвитку туризмув Україні та Республіці Польща),компаративний аналіз, порівняння (для визначення подібних і відмінних трендів функціонування туристичних ринків Україні та Республіці Польщаза обранийперіод), графічний метод (для наочного зображення статистичного матеріалу). Результати. На підставі компаративного аналізу економічних показників розвитку туризму в Україні та Республіці Польща протягом 2009-2022 рр., а саме: міжнародних туристичних прибуттів; міжнародних туристичних надходжень; витрат на міжнародний туризм, виокремлено як подібні, так і відмінні тенденції функціонування туристичних ринків обох країн, притаманні визначеному періоду: 1) наявність двох чітко окреслених фаз в динаміці міжнародних туристичних прибуттів в Республіці Польща, а саме стале зростання (2009-2019 рр.) та стрімкий спад (2020-2021 рр.); наявність хвилеподібної динаміки міжнародних туристичних прибуттів, з періодами зростання (2010-2013 рр., 2015-2017 рр., 2021 р.) та зниження (2014 р., 2018-2020 рр.) в Україні; 2) відсутність сталої тенденції в динаміці міжнародних туристичних надходжень як в Республіці Польща, так і в Україні, з огляду на наявність низки піків та спадів в аналізованій вибірці даних, при загальній позитивній тенденції надходжень від міжнародного туризму в Польщі за 2009-2022 рр. (+58,24%) та від’ємній в Україні (-77,7%); 3) наявність постійної флуктації витрат на міжнародний туризм в Україні та Республіці Польща при істотному збільшені за 2009-2022 рр. в Україні (+495,7%) та несуттєвому в Польщі (3,4%).