ЕФЕКТИВНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ТА ВИМІРЮВАННЯ - Приймак Н.С.; Кулієв К.С.; Бадіца А. В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Метою даної статті є формування концепції визначення ефективності управління підприємством у конкурентному середовищі діяльності відповідно до стратегічних цілей менеджменту підприємства. Методика. В процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових методів та прийомів дослідження: аналіз, синтез, узагальнення, індукція, дедукція, метод аналогій. Теоретико-методологічна база дослідження містить положення теорії стратегічного менеджменту, стратегічного аналізу, економічної діагностики, а також теорії ефективності систем. Для систематизації та узагальнення числового матеріалу у дослідженні використано методи табличного та графічного аналізу. Результати. У проведеному дослідженні на основі вивчення основних підходів науковців до трактування категорії «ефективність управління діяльністю підприємства» визначено, що під нею варто розуміти результативність функціонування чинної системи управління, визначену через зіставлення обсягів спожитих ресурсів (витрат) в процесі досягнення цілей із отриманими результатами діяльності. На основі розвитку концепції дворівневого середовища діяльності підприємства запропоновано визначати ефективність управління підприємством у розрізі зовнішньої ефективності (як базису конкурентоспроможності бізнесу в умовах ринку) та внутрішньої ефективності (визначеної на основі кумулятивного аналізу економічної ефективності управління, фінансової ефективності та ефективність управління потенціалом за ресурсним підходом до його формування). Апробація запропонованого підходу до оцінки ефективності управління виконана на матеріалах ПрАТ «ЦГЗК» та довела свою життєздатність. Розроблена концепція визначення ефективності управління передбачає реалізацію ряду діагностичних етапів: постановка цілей дослідження ефективності управління підприємством, визначення його ключових завдань; оцінювання результатів діяльності підприємства за основними ключовими напрямками: виробництво, використання основних засобів, оборотних активів, персоналу тощо; оцінка зовнішнього середовища, конкурентних умов діяльності та стратегічної позиції підприємства на ринку; аналіз показників за групами: активи; ефективність управління ресурсами; фінансові результати діяльності; ліквідність та фінансова стійкість; узагальнення результатів аналізу ефективності управління, визначення сильних та слабких сторін управлінського процесу, ідентифікація існуючих резервів; розробка заходів із підвищення ефективності управління підприємством та нарощування конкурентних переваг.