КРИПТОВАЛЮТА ЯК ВИД ЦИФРОВОГО ФІНАНСОВОГО АКТИВУ - Хаврова К.С.; Кореніцина Т.В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Метою проведеного дослідження є визначення сутності криптовалют та обґрунтування їх як виду цифрового фінансового активу. Методи. Методи синтезу та узагальнення, компаративного та стохастичного аналізу було використано при визначенні основних понять криптовалют, їх основних видів та обґрунтуванні криптовалют як виду цифрового фінансового активу. Результат. В процесі дослідження змісту терміну «криптовалюта» зроблено висновок про пояснення її як фінансового інструменту, світового засобу платежу, обігу та інвестування, специфічного активу, цифрової (віртуальної) валюти, яка існує в електронному виді. Виокремлено та надано характеристику основним видам криптовалют, до яких віднесено: Bitcoin, Лайткоїн, Піркоїн, Неймкоін, Фезеркоїн. Також визначено, що головними критеріями цільових функцій, обчислення яких використовують у криптовалютах, є: невідворотність транзакцій; можливість будь-кому перевірити їхню валідність; складність обчислень із прогнозованою швидкістю. Розглянуто фактори залежності вартості криптовалют, до яких віднесено: мережевій фактор (розмір мережі, широта її використання як міра ціни або корисність для споживачів); попит або корисність; увага інвесторів. Визначені принцип роботи блокчейну, до яких віднесено: децентралізація: відсутність серверу у ланцюжку; роботу всього блокчейну за підтримкою кожного учаснику; надійність: фільтрація операцій; підміна хешу неможлива; універсальність: застосування блокчейну в різних сферах; теоретична необмеженість: доповнення записами до безконечності; прозорість: неможливість змінити дані, тому що трансакції зберігаються і представлені у відкритому доступі.