ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ МАРКЕТИНГОВОГО СЕРЕДОВИЩА НА РИНКОВУ ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ ПОСЛУГ - Карабаза І.А.; Попова Ю.С.; Ільєнков М.С. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Мета статті— проаналізувати вплив зовнішніх факторів на ринкову поведінку споживачів послуг. Методи. Використано методи аналізу та синтезу (при дослідженні підходів науковців до вивчення зовнішніх факторів впливу на поведінку споживачів послуг), метод експертних оці- нок (для визначення впливу зовнішніх факторів на поведінку споживачів послуг автомийки). Результати. Поведінку споживачів на ринку визначає сукупність факторів макро- та мікросередовища, а також внутрішні потреби, мотиви, цінності. Факторами макросере- довища, що прямо або опосередковано впливають на поведінку споживачів, можуть бути зміни у економічному та політичному житті країни, соціальні, демографічні, культурні особливості споживачів конкретної країни. У статті визначено основні фактори політи- ко-правового характеру, що впливають на поведінку споживача послуг автомийки, зокрема: наявність та дія Законів України «Про захист прав споживачів», «Про охорону навколишнього природного середовища», Правил охорони праці на автомобільному транспорті, Водного кодексу України, дотримання державних стандартів якості, а також політична нестабільність у країні. Визначено, що економічними факторами, які можуть позитивно вплинути на поведінку споживачів послуг автомийки, є: збільшення кількості автомийок та розвиток ринку автопослуг, незмінність рівня цін на послуги з мийки авто з початку 2020 року, зростання рівня середньомісячної заробітної плати та зменшення річного рівня інфляції у країні. Встановлено, що фактори, які можуть негативно вплинути на поведінку споживачів послуг автомийок в Україні, це: політична нестабільність, неефективна структура витрат домогосподарств, пандемія COVID 19 та введення карантину, сезон- ність тощо. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості розробки пропози- цій щодо подальшої PR-стратегії підприємства з надання послуг.