ОБҐРУНТУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМІВ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ ІНДУСТРІЇ УКРАЇНИ - Ніколайчук О.А.; Лебеденко Т.Є.; Герасіменко К.О.; Бондаренко К. В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Мета статті — проаналізувати сучасний стан конкурентоспроможності та визначити стратегічні напрями підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанної індустрії України. Методи. З метою досягнення поставлених завдань та мети у роботі використовувалися такі методи дослідження: системний і комплексний аналіз (для виокремлення тенденцій розвитку закладів готельно-ресторанного бізнесу), графічні й табличні методи (для наочного зображення статистичного матеріалу), абстрактно-логічний метод (для формулювання пропозицій та висновків). Результати. У результаті проведеного аналізу стану та конкурентоспроможності готельно-ресторанного бізнесу України в сучасних умовах встановлено: 1) аналіз динаміки кількості суб'єктів господарювання підприємств України у сфері тимчасового розміщення і організації харчування свідчить про зростання, що сигналізує про привабливість цієї сфери бізнесу; 2) за 2015-2019 рр. спостерігається нарощування вартісних показників реалізованої продукції—у 2,67разаза всіма суб'єктами; 3) оцінка фінансових показників діяльності суб'єктів засвідчила нестабільність фінансового стану протягом досліджуваного періоду. Частка прибуткових підприємств галузі з 2015 до 2019року знизилася з 71,6 до 70,5 %. За 9 місяців 2020року кількість прибуткових суб'єктів становила лише 26,8 %, що свідчить про різкий негативний вплив пандемії на діяльність підприємств готельно-ресторанного сек тору. З метою зростання конкурентоспроможності закладів готельно-ресторанного бізнесу були запропоновані основні стратегічні напрямки, які включають загальнодержавні заходи (модернізація туристичної інфраструктури, маркетингові заходи щодо популяризації туристичного продукту, заходи щодо державної підтримки бізнесу, залучення інвестицій, сприяння розвитку нетрадиційних видів туризму) та заходи на мікрорівні (контроль за якістю послуг, заходи щодо збереження персоналу та підвищення кваліфікаційно-професійного рівня персоналу, удосконалення мотиваційного механізму, оптимізація бізнес-процесів та витрат, впровадження сучасних інформаційних технологій, створення хостельних мереж та ресторанних мереж з універсальним набором послуг і високим рівнем обслуговування розширення асортименту послуг, розвиток доставки, збільшення онлайн продажу).