ЗЕЛЕНІ ЗОНИ МІСТ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ, МОЖЛИВОСТІ ТА ПРИОРІТЕТИ РОЗВИТКУ - Снігур К.В. (Вісник ДонНУЕТ «Економічні науки», 2023)
Мета. Мета статті — визначення проблем, можливостей та пріоритетів розвитку зелених зон міст України. Методи. Результати наукового дослідження одержано з використанням комплексу загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме: теоретичного узагальнення (для дослідження сутності визначення «зелена зона міста»), факторного аналізу, систем- ного аналізу та синтезу (для визначення функцій зелених зон міст та способів вимірювання економічної цінності міських зелених зон), статистичного методу (для обробки і аналізу інформації щодо структури площ зелених насаджень України, ландшафтно-урбанізаційної структури зелених насаджень міст та обробки статистичних даних щодо дотримання містами санітарних норм щодо площ зелених насаджень), абстрактно-логічного методу (при визначенні основних проблем, можливостей та приорітетів розвитку міських зелених зон), абстрактно-теоретичного методу (для теоретичного узагальнення та формування висновків). Результати. У результаті дослідження встановлено, що зелену зону міста варто роз- глядати як сукупність різноманітних зелених насаджень, які виступають функціональною складовою просторової організації території міста і приміської території; визначено, що основними функціями міських зелених зон є економічна, екологічна та соціальна, які ре- алізуються за такими напрямками: економічного розвитку, захисту та санації міського довкілля, рекреації та туризму, архітектурного планування, охорони та збереження ланд- шафтів. За результатами обробки і аналізу статистичних даних щодо структури площ зелених насаджень України та ландшафтно-урбанізаційної структури зелених насаджень міст встановлено, що у структурі зелених насаджень міст України площі загального ко- ристування становлять 45 %, обмеженого користування та спеціального призначення — 30 % і 25 % відповідно, а співвідношення площ зелених насаджень загального користування показує, що площа парків культури та відпочинку, міських парків та скверів становить майже 41 %, набережних та бульварів — 20 %, гідропарків, лугопарків, лісопарків — 13 % та інших об’єктів благоустрою — 33 %. На основі аналізу визначено, що дотримуються санітарних норм щодо площ зелених насаджень у містах лише 16,7 % міст, а 25 % міст мають показник нижчий за середній по Україні. За результатами дослідження встановлено відсутність національної політики розвитку зелених зон міста і запропоновано шляхи формування ефективного зеленого та рекреаційного просторів українських міст.